Drukkerij Polstra en het milieu

Wij hebben de laatste jaren niet alleen geïnvesteerd in de beste apparatuur, maar ook in de meest milieuvriendelijke technologie. Een groot voordeel is dat juist deze milieuvriendelijke technologie zorgt voor een nóg betere kwaliteit.

Plaatproductie zonder chemie
Conventionele drukplaten moeten na belichting nog ontwikkeld, gespoeld en beschermd worden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van ontwikkelaar, gom en veel water. Het gebruikte spoelwater (met chemieresten) wordt zelfs vaak rechtstreeks via het riool afgevoerd. Niet de meest milieuvriendelijke manier van werken. Wij hebben daarom geïnvesteerd in de nieuwste generatie computer-to-plate apparatuur. Onze Heidelberg Suprasetter belicht de offsetplaten met een topkwaliteit laser en de platen gaan daarna direct op de drukpers. Hier komt geen ontwikkelmachine met schadelijke chemie meer aan te pas. Na gebruik worden de aluminium drukplaten natuurlijk gerecycled.

Drukken zonder alcohol
Bij offsetdruk wordt er niet alleen inkt gebruikt, maar ook water. Om technische redenen wordt daar in bijna alle drukkerijen een percentage isopropyl-alcohol (IPA) aan toegevoegd. IPA is echter een zeer vluchtige, giftige stof en is schadelijk voor mens en milieu. Voor ons was dit in het jaar 2001 al reden genoeg om geheel over te gaan op alcoholvrij drukken.

Bijkomend voordeel is dat alcoholvrij drukken de kwaliteit van het drukwerk ten goede komt. Alcohol werkt inktverdunnend. Wie alcoholvrij drukt, heeft dus minder inkt nodig om de gewenste kleurdensiteit op het vel te bereiken. De lagere inkt- en waterinstellingen maken het eenvoudiger om de juiste inkt/waterbalans te behouden. Een dunnere, meer geconcentreerde inktfilm leidt tot een scherpere punt en een betere kleurweergave, twee belangrijke kwaliteitsvoordelen. Waarom drukken de meeste drukkerijen dan nog mét IPA zult u zich afvragen? Een goede vraag waar wij ook geen antwoord op hebben.

Plantaardige wasmiddelen
Na elke order moeten de rollen in de drukpers gewassen worden. Ook hier denken wij aan het milieu. Onze wasmiddelen zijn op plantaardige basis en bevatten geen chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en ook niet schadelijk zijn voor de mensen die er mee werken.

Papier
Wij bieden zoveel mogelijk FSC gecertificeerd papier aan. Tegenwoordig wordt er al veel hout voor de papierindustrie uit speciaal aangeplante productiebossen gehaald, maar nog steeds komt er een deel uit oerbossen. Daarom gaat onze voorkeur uit naar papier met het FSC-keurmerk. Zo weten we zeker dat voor de productie van het gebruikte papier geen oerbossen worden gekapt en dat er rekening wordt gehouden met mens en dier.

Welkom
Milieuzorg
Aanleveren bestanden
Contact & Route